عبدالرضافارسی

یادداشت های عبدالرضا فارسی

عبدالرضافارسی

یادداشت های عبدالرضا فارسی

شهداد، درفش شهداد، و نقوش اساطیری آن

 شهداد، تمدن کهن ایرانی

تمدنهای پیرامون کویر ایران به عتوان کهن ترین تمدنهای بشری شناخته شده است. مثل تمدن شهر_سوخته و  جیرفت، که امروزه آن را کهن ترین تمدن شناخته شده انسان می دانند. یکی از تمدتهای کهن حاشیه کویر، سرزمین شهداد است، در نزدیکی کرمان، که در کوشش‌های باستان شناسی از دهه 40 شمسی شتاخته شده است. پیشینه این تمدن به 4000 هزار سال قبل از میلاد بازمی‌گردد.
وجود کهن ترین #درفش فلزی جهان در این منطقه که شباهت بسیار به درفش کاویانی دارد از قابل توجه ترین کشفیات این محوطه غنی باستانی محسوب می شود. درفش شهداد فلزی مربع شکل و 23 در 23 سانتیمتر است و بر فراز خود #عقابی دارد و بر میله ای نصب شده است.
 درفش یافته شده در سرزمین شهداد که کهن ترین پرچم جهان تام گرفته و با درفش کاویانی سنجیده شده است. 
 
با توجه به شکل و اندازه ساختمانهای یافته شده در حفاری، و اندازه و ابعاد اشیای یافته شده، گمانه بر این است که شهر شهداد، مردمانی قدکوتاه داشته که شهر کوتوله‌ها شهرت یافته است.
اما هم اکنون باستان شناسان، شهداد را کلیدی برای شناخت فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی تمام منطقه جنوب شرقی ایران در هزاره سوم ق.م می‌دانند.  عده‌ای هم آن را با شهر گمشده که در گل نوشته سومری آراتا نامیده شده، منطبق می‌دانند  که طبق متون سومری آراتا سرزمینی بود در شرق "انشان". و  هانسمن انگلیسی، سرزمین #انشان را همان فارس می‌داند و شهر سوخته واقع در استان سیستان را شهر حماسی آراتا می‌دانست، اما اکتشافات بعدی در استان کرمان این موضوع را اثبات کرد که آراتا همان شهداد کرمان است. شهداد مرکز ایالت آراتا بود که یکی از چند ایالات خود مختار امپراتوری ایلام به شمار می‌رفته و دارای اجتماعی شکل یافته و منسجم بود. علاوه بر حاکم و حکومت، دارای طبقات اجتماعی و اصناف بود.اساطیر_ایرانی تمدن_های_باستانی عبدالرضا فارسی 
درفش شهداد، و نقوش اساطیری آن
طرح های منقوش بر درفش شهداد
این درفش قدیمی‌ترین پرچم جهان است که از یک صفحه با میله و لولا و دسته برنزی ساخته شده است و البته چون در این چند هزار سال زنگ زده شده به رنگ سبز مبدل شده است ولی در اصل نوعی درخشش فلزی داشته که آفتاب را باز می‌تابانده است. 
روی آن، نقشی از یک نخل دیده می‌شود و دو درخت دیگر و پنج آدم کوچک و بزرگ که همه از بزرگان هستند و دو شیر و یک گاو کوهان‌دار و چند مار شبیه مارهای تمدن جیرفت هم به چشم می خورند.
موضوع جالب عقاب روی میلهً درفش است در اساطیر کهن ایرانی به نام سیمرغ علاوه بر این که سمبل ایزد خورشید بوده است، تحت نامهای سومری و هوریانی آنزو و زروان خدای خرد و باد اساطیری بزرگ بومیان دیرین فلات ایران به شمار می آمده است و بدین جهات نیز بوده که تمثالش در بالای درفش کاویانی پارسیان دوره هخامنش نیز نصب بوده است.
اساطیر_ایرانی درفش_کاویانی شهداد
حیوانات_اساطیری

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد